Rod!

Èn ting er at få et barn, der selvsagt genererer en masse rod, men jeg synes ligesom jeg har fået øje på hvor meget vi selv roder! Vi er for det første ikke ret gode til at lægge tøj på plads. Jo jo, det som er blevet vasket, tørret og foldet, det kan lige lægges på plads uden problemer, men det tøj som man har haft på en dag, og som ikke lige skal vaskes endnu. Det ligger så i en stol (i et hjørne, henover en dør, på gulvet…), og kan ligge der i MANGE dage! Indtil jeg står på hovedet i skabet for at finde de bukser jeg havde på for 10 dage siden, og endelig finder dem nederst i bunken…SÅ bliver der ryddet op – og det holder cirka i 10 minutter….

Resten af hjemmet bærer generelt præg af at en af os er i gang med et eller andet projekt, og derfor ligger der liiige noget fremme. For man kan jo ikke lægge det på plads, når det alligevel skal frem igen i morgen, det er jo tosset… Det ender som oftest med at en af os (læs: mig!) går amok og rydder op som en sindsyg. Problemet med disse oprydningsture er bare, at vi ikke helt har en fast plads til alle vores ting, så når jeg rydder op, opfinder jeg en plads til diverse løsdele og når John så 3 dage senere spørger hvor X er, så kan jeg jo for pokker ikke huske hvor jeg installerede den specifikke ting. UPS!

Men nu er det så mor-rollen kommer ind. For jeg vil jo gerne lære Irma (når den tid altså kommer) at hun skal rydde op efter sig selv, at tingene skal sættes på plads efter brug, at rummet skal efterlades som man fandt det og den slags (som jeg har en erindring om, at have hørt før i en fjern fortid…). Det kræver bare lige, at forældrene lærer det først….

Noget andet, der er noget rod for tiden, er Irmas døgnrytme. Efter hun har lært at sidde og kravle (mor og far er SÅ stolte!), har hun jo pludselig fået lidt mere øje for verden udenfor barnevognen. Med andre ord, når jeg er på tur med hende i dagtimerne, så gider hun ikke sove! Et eksempel var dagen i går. Jeg ville ud og besøge mine forældre, da de lige er kommet hjem fra 3½ uge i Italien, og jeg pakkede vognen fra morgenstunden og begav mig afsted med Irma. Hun er ved at falde i søvn, da jeg kører vognen ind i metroens elevator, pling: Vågen datter! Hun falder først hen igen, da vi er ude af metroen. 15 minutter senere skal vi med s-tog, og så skal Irma da i hvert fald ikke sove mere… Hele dagen foregår med et par smålure hist og her, og da jeg lander hjemme igen kl. 6, er hun efterhånden så træt at hun næsten ikke kan hænge sammen. Vi kommer noget aftensmad i hende og hun bliver puttet lidt over 7. En time senere er hun vågen og klar til leg – DET var jo ikke meningen!! Hun ender med at være vågen til næsten 11!!! Og sover faktisk ret uroligt det meste af natten, great.

Jeg går ikke ud fra at hun holder op med at være nysgerrig lige med det samme, og jeg har ikke tænkt mig at bruge resten af min barsel inden døre, så hvordan pokker sikrer jeg, at dagene får en nogenlunde enslydende gang? – for både mor og barns skyld! For når klokken rammer 21 og Irma ikke sover endnu, så er morens overskud væk…Og jeg kan mærke at lunten bliver kortere, at jeg ikke taler lige så pænt til manden som jeg burde, og at aftenen generelt er rimelig smadret. Det er ikke kønt, men det er sandt… Gode råd modtages gerne – og skyklapper på barnet er ikke en mulighed… 😉

5 thoughts on “Rod!

 1. Supergodt beskrevet – det med rodet – kunne være snuppet hjemmefra os! For det er nøjagtig det samme hjemme hos os (og har vist også altid været det, før vi fik NC (nu 1 år gammel). Jeg troede faktisk, at det kun er hos os det roder, for når vi er nogen steder, så ser der altid så pænt ud, og jeg undrer mig over HVORDAN folk bærer sig ad med at bo spotless!! Så TAK fordi du deler rodet med os 😀

  Jeg kender alt for godt udfordringen med træt-vågent nysgerrigt barn og smadrede aftener uden mig-tid. Jeg blev nødt til at vælge den lidt kedelige løsning: At lade ham tage den lange lur hjemme uden forstyrrelser et sted mellem 10 og 13:30. Det gav nattero, men også nogle lidt ufleksible dage, desværre. Men i en periode var det nødvendigt. De korte lure lod jeg ham få i barnevognen på tur.

  Jeg gjorde det så ikke hver dag, men 1-2 og nogle gange 3 gange om ugen brød jeg “reglen” for at (prøve at) lære ham fleksibilitet. Det gik godt i mange tilfælde og mindre godt i andre tilfælde. Men efter en aften/nat med natteroderi aflyste jeg (hvis muligt) planerne dagen efter og prioriterede hans lur højere. Det hjalp en del på det.

  Håber du kan bruge det til inspiration 🙂

  Hej fra Gitte K

 2. Hej Gitte, tak for kommentaren!
  Godt at der er andre der heller ikke har styr på alting 😉

  Og tak for rytme-råd. Du har ret, det kan sagtens gå hen og blive lidt småkedeligt at prioritere søvnen højest, og det er nok også det jeg først forstår nu, at jeg bliver nødt til. Men tak for påmindelse og inspiration 🙂

 3. Nu er det jo ved at være lidt længe siden mine drenge var så små – men jeg husker også deres første år som et “mor er på hele tiden” for børnene sov IKKE deres dag væk. Jeg husker det som jeg forsøgte alt. Ro, regelmæssighed og renlighed… Sidstnævnte lykkedes heller ikke altid. Hjemme hos os har tingene heller ikke altid en fast plads – eller også er det bare fordi vi har for lidt plads… hmmm! Vores yngste er 6 nu – og det roder stadig i krogene. Under bordet inde i soveværelset, i bryggerset u name it – jeg ved du har set det Marie;-D

  Jeg ved at da mine to yngste drenge kom i dagpleje, så lykkedes det dagplejerne på forunderlig vis at få mine drenge til at sove fra 12 – 14-30.(Og nej det var ikke mangel på pædagogiske evner fra min side;-)
  Jeg kan ikke komme med nogen gyldne råd ang. Irmas soverytme. Jeg kan kun citere det som en sundhedsplejerske sagde til mig for snart 11 år siden – at der er 3 ting hos et spædbarn som man ikke kan bestemme over. Skide, spise og sove… Så når de 3 S’er nu er bragt i spil – så vil jeg dog alligevel fortsætte med de 2 R’er. Ro og regelmæssighed. Det VAR det der virkede bedst – selvom det er hamretræls at man er socialt offside i en periode.

  Knus Mette

 4. 3 S’er og 3 R’er… der er sgu mange regler man skal huske 🙂
  Åh ja, jeg kan godt huske du har nævnt at det ikke ligefrem er sovetryner du er mor til. Og det er lige præcis udtrykket “socialt offside” jeg kan nikke genkendende til. Det har jo slet ikke været noget problem at få handlet, se veninder, tage med offentlig transport og 100 andre ting mens Irma bare snorkede derudaf – og det er denne forandring jeg lige skal acceptere. Men hvad jeg dog ikke vil gøre for at få mine aftener igen – det er nu heller ikke småting 😉
  Kram til dig Mette!!

 5. Pingback: Rod i jordhulen! « Gittes Blog

Kommenter:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s