Sov godt??

Som jeg skrev for nylig hører jeg for tiden Julia Lahmes: Sandheder fra en løgner. Og rettere sagt, hørte indtil i morges lige omkring Svanemølle Strand, da bogen var færdig… Bogen er jo på ingen måde fiktiv, men er om Julias eget liv og hendes valg og hvad dertil hører. Til tider har jeg været irriteret på hendes fortælling (hun har selv indlæst den), men for det meste har jeg cyklet med en klump i halsen fordi jeg godt kan sætte mig ind i hendes liv. Ikke så meget i forhold til løgnene (jeg tror kun jeg lyver i samme grad som alle andre…), men i forhold til gerne at ville være supermennesket på arbejde, i parforholdet og som mor – ikke mindst! Det handler jo bl.a. om, at ville hente sit barn tidligt, at ville lave lækker (sund og fedtfattig) mad til barn og mand hver dag, at være effektiv på arbejdet, og en god kollega selvfølgelig! Og så naturligvis det med soveværelsesdynamoen (eller noget…)

Men!!! Læg nu blot den dårlige samvittighed på hylden, det er snart jul og ferie (14 dage!!!), og jeg har planer om både at barbere ben og bage lagkagebundene til Irmas lagkage selv – ikke samtidig selvfølgelig… Men alting skal nok nås, det har jeg besluttet – og dermed sænkede julefreden sig i det lille hjem…

Eller… for vi er startet med nyt soveritual. Vi skal lige lære det, og det skal Irma også, og i går startede vi ud med “what not to do”… Manden havde to sove-bøger med hjem fra arbejde: Godnat og sov godt og Sov igennem uden gråd. Begge bestsellere, MEGET forskellige!! Vi har fået anbefalet den første fra en del mennesker, men der findes lige så mange der sværger til den, som dem der forsager den! Vi gik i gang… trods kritikken. Jeg læste historie, gav flaske, børstede tænder og lagde hende ind i sin egen seng. Puttede med NY bamse (meget vigtigt, selvom Irma kun ville have sin putteko: muh-muh), og sagde de berømte ord: Godnat og sov godt. Gik ud, slukkede lyset og satte døren på klem. Og så starter æggeuret. Og det var nemt, efter 1 minut kiggede vi til hende, sagde godnat igen, men eftersom hun bare sad lige så stille i mørket, gik vi hurtigt ud igen. Intervallerne bliver større, men allerede efter 10 minutter sov hun tungt. Da hun vågnede igen – for det gør hun jo – så skal man efter bogen, gå ind til barnet og tale med beroligende stemme og trøste på afstand. PÅ AFSTAND! Man må ikke tage barnet op, ikke røre eller give sutten… Vi prøvede virkelig. Men efter 20 minutter med stigende intensitet i Irmas gråd, sad vi begge to med ondt i maven i køkkenet, og tog en rask beslutning: Jeg gik ind og tog hende op, trøstede, gav hende lidt at drikke, puttede hende igen – hvorefter hun sov i sin egen seng, på sit eget værelse indtil kl. 5 da hun vågnede og kom ind til os. Ja, hun var selvfølgelig udmattet af alt det gråd… det var da den eneste bonus ved den teknik…

Jeg kan sagtens anerkende at andre har haft stor succes med Godnat og sov godt-teknikken, men jeg forstår den ikke. Hverken mit eller mandens hjerte kunne bære det. Måske det betyder at vores nye (selvopfundne) metode tager længere tid, men det er stadig vejen frem for os – lige indtil en af os finder en ny hellig gral… 🙂 Jeg skal nok fortælle nærmere om vores valg, men vi skal lige selv lære den at kende først…

I skrivende stund er jeg lidt spændt på natten, Irma har simpelthen så meget uro i kroppen at hun ikke kan falde til ro. Hun ligger og sparker og overstrækker sine små ben, lille mus. Nu må vi se….Godnat og sov godt…

14 thoughts on “Sov godt??

 1. Kære Marie
  Jeg kunne heller ikke… Vi forsøgte også da Søren var lille. Jeg var ond og gennemførte det i ca 40 minutter – så forbarmede jeg mig også over drengen – og det var oven i købet i da han skulle sove – og ikke ved senere opvågen som med Irma. Jeg sad efterfølgende i en længere periode og holdte i hånd med Søren. så det var hvad vi fik ud af det…;-D Det var også til at få pip af – men det virkede. Med de næste to drenge lod jeg døren stå helt åben og gik og lavede ting der larmede lidt – så de kunne høre jeg var der – og de ikke var helt alene. Det har virket utrolig godt. Jeg har stadig været ualmindelig kedelig – og sagt godnat og puttet dem, hvis de stod i sengen – og fortsatte med mine gøremål.

  Jeg forstår heller ikke at man skal trøste på afstand midt om natten! Jo hvis der ikke ER noget – men det ved man da for pokker ikke – før man har tjekket om bleen vejer et ton eller har eller noget andet noget. De kan jo ikke sige om det er en prut, bleen, mørket, savn eller noget helt andet…

  Marie – brug din sunde fornuft og dit hjerte – DU/I kender jeres barn bedst.

  Knus og glædelig jul til jer alle tre ❤

 2. Hej søde….Min mening: Små børn vågner, fordi de er urolige, bange eller bange for at gå glip af noget…På et tidspunkt kommer der også en angst får aldrig at vågne, når de er faldet i søvn. Dét er for mig at se alt sammen, ting man skal tage alvorligt – og vise sit barn at man både forstår og yder hjælp til…! Jeg/vi brugte metoden med at blive ved at gå ind til sengen og putte (som Mette jo også gjorde) med små intervaller, vise jeg var der og at gav et lille klem. Ungerne blev IKKE taget op, men de fik en krammer i sengen og de blev aet og klappet og trøstet. Der blev sat ord på: “Vi ses igen i morgen lille skat”, “mor og far er lige her”, “du behøves ikke at være bange”..osv. Min er faring er, at det virker, men alt after barnets temperament (var det såden det sku’ staves)kan det tage flere dage…! I øvrigt syntes jeg jo personligt ikke, at der er noget galt i, at ungerne kommer listende sidst på natten…Man skal bare gøre op med sig selv om det så er kl. 2 eller kl. 5…lol. Uanset ønsker jeg held og lykke med projektet, I er velkomne til at ringe oglæsse frustrationerne af!! Glædelig jul til alle Jer fra alle os %)

 3. Tak for de søde tanker og ord.
  Jeg synes begge jeres metoder virker rigtig gode, og jeg tror vores kommer til at ligne en kombination af jeres. Irmas værelse ligger lige imellem køkken og stue, så der kommer helt automatisk til at være lyd fra forældrene, og det med krammene er også vores tilgang. Man skal ikke snydes for en krammer af mor og far når man er ked af det!!

  Rigtig god jul til jer 🙂

 4. Marie jeg tror at hvis du spørger Mikkel brugte vi Godnat og sov godt og jeg vil sige at vi gik ud fra samme metode som Jane. Jeg tror nemlig at rigtig mange siger, at de brugte den bog, men går man dem på klingen får man at vide at de måske ikke lige lod dem græde videre når de vågnede midt om natten uden at tage dem op. Ligesom mange måske mener, at det at gå rundt udenfor an døren og larme og gå ind gentagende gange dækker over Godnat og sov godt metoden:)

  Jeg tror at man skal følge sin mave (hjerte) fornemmelse, for man kender sit barn og hendes gråd bedst uanset hvad litteraturen siger.

 5. Ja, som du nok kan gætte er jeg også en af dem der forbander den bog langt væk! Efter min (og mange andres) mening, er den et resultat af udprægede vildfarelser og pseudovidenskab om børn og søvn. Og ja, hos os sover vi sammen alle sammen, som jeg skrev i en tidligere kommentar. Pattedyr sover sammen med deres afkom – undtagen i den vestlige verden. Anyways, jeg håber I får det til at lykkes på jeres måde, bare husk at lytte til jeres barn og ikke til bøgerne… 🙂
  Og p.s. så sig endelig til hvis I stadig vil kigge på bæredimser en dag 🙂 Og p.p.s. glædelig jul om lidt!

  • Jeg kunne ikke være mere enig Ulla, skarp anmeldelse!

   PS: Jeg siger til, i øjeblikket er hun ikke så hængeagtig som hun har været, så jeg er ikke så desperat som for en måneds tid siden 🙂
   PPS: Og glædelig jul til jer!!

 6. Kender det. Vi prøvede også den der med at stå på afstand og sige “godnat, læg dig ned og sov”, mens gråden blev mere og mere intens.

  Heller ikke vi havde hjertet til det, så vi gjorde NØJAGTIG det, man absolut ikke må: Jeg sad med ham i armene, sang for ham og når han sov lagde jeg ham ned i sengen.

  Det gjorde jeg til han var ca. 1 år, så gad han pludselig ikke det mere, men pegede på sengen og bad om at komme derover og blive puttet.

  Nu putter jeg ham i sengen, synger for ham, går ud og siger “god nat, mor er lige inde ved siden af”, hvor jeg så pusler med at lægge tøj på plads, sidder og læser eller andet, så han kan høre mig. Kort efter sover han, jeg går ind og putter dynen om ham og lukker døren til hans værelse.

  Alt dette bare for at fortælle dig, at du kan læse dig til meget i bøgerne, men det der virker netop for jer, det kan du kun finde ud af ved at prøve dig frem!
  Held & lykke med det!

 7. Og altid – ALTID – går vi ind til ham, når han græder. Og jeg tager ham altid op, holder ham tæt, får ham beroliget og putter ham ned i sengen igen. Uden problemer.

  • Hej Gitte, tak for din kommentar. Og tak for at du også bekræfter at vi er på rette spor – rart med venlige ord i denne usikre færd ud i nattesøvnen 🙂

 8. Hej Marie,

  Jeg kan varmt anbefale bogen og CD’en “Sov godt – en guide til forældre med små børn”. Den er skrevet og sammensat af en australsk børnelæge og lydene på cd’en er fysiologiske lyde og lyde fra nærmiljøet. Babyen genkender disse lyde fra tiden i livmoderen og de slapper utroligt af når de hører dem. Jeg selv og mange andre har haft stor succes med den.
  Godt nytår.

Kommenter:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s