Dialekter…

Jeg kan huske da jeg grinede af at mine niecer lærte at tale og der ind imellem kom nogle ord ud med hardcore århusiansk dialekt. Hverken min søster eller svoger taler jysk så det var under indflydelse af institutioner, pædagoger og legekammerater at tingene blev leveret i fin århus-stil. Nu sidder vi jo i den anden ende af landet. Og i københavn vil mange nok hævde at man finder den dialekt, der ligger tættest på rigsdansk. Men dem der taler rigsdansk er helt bestemt ikke vokset op på Amager… For er du tosset en rejekælling, der nogen gange kommer væltede ud af prinsessens mund!! Alt blir sagt med seriøs amagerkansk udtale. Hvis I skulle være i tvivl om hvordan det lyder, så skal jeg prøve at forklare: alle ord har flere stavelser end én: Sko-o, i-is, su-ut. Stavelserne blir sagt hårdt og med sådan en dreven flad udtale. Ikke som på midt-sydsjælland. Behøver jeg sige at det ikke er den mest yndefulde dialekt?… Både manden og jeg taler nok ret københavnsk, med en snert af det provins vi hver især kommer fra. Men den her Amager-talk er altså ikke noget vi kan tage æren for.

Kender jo heldigvis et par voksne kvinder som er vokset op her på øen uden at tale som før-udgaven af My Fair Lady…

Nå, og bortset fra at dagene stadig går stærkt, at jeg stadig hoster og er ved at gå amok over det, og at julegave og fødselsdagsgave til Irma stadig ikke ligger pakket og klar i skabet, ja, så går det jo meget godt. Jeg skal lige finde på en supergenial voksen-mandelgave og lave lidt konfekt en af dagene, men så er vi vist også langsomt ved at være klar til jul. Har da endda smidt et par julekort i postkassen – aner bare ikke om de kommer frem inden jul…

Så hvis du lige ligger inde med verdens bedste mandelgaveide og forslag til gave til hende den snart 3-årige, så skriv endelig!! Takker ydmygest. Venlig hilsen moren der ikke engang har kreativitet nok til at lave en madplan…

Kommenter:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s