Det store skolemælksdilemma

Ret skal være ret. Jeg kan ikke huske alle detaljer fra min skolegang. Og da slet ikke fra mit år i børnehaveklasse (i virkeligheden kan jeg nok bedst huske, at mine forældre hyrede en reserve-bedstemor til at være hjemme med mig i de tidlige eftermiddagstimer, for skoledagen var kun 3 timer lang. Marianne, som hun hed, prøvede bl.a. at lære mig at hækle, hvilket bestemt ikke var nogen succes, og nu må jeg igen erkende at Irmas korte lunte kun kan komme ét sted fra, hrm hrm…moving on…)

Men jeg kan slet ikke huske de regler der var i frikvarterne, om man skulle sidde og vente på at alle havde spist før man måtte gå ud? Eller om det nærmest gjaldt om at have mindst med i madpakken, så man kunne slippe for at sidde inde i klassen med lugten af leverpostej hængende i gardinerne?

Irma har i nogle uger brokket sig over sin skolemælk. At hun ikke kunne drikke den hele, at den var svær at åbne, at hun ikke kunne spise sin mad hvis hun drak for meget mælk. STORE problemer for en lille pige i børnehaveklassen. Men i dag fik jeg lidt mere hul på, hvad det nok i virkeligheden handler om, når hun i bilen på vej siger med myndig stemme: “Du skal ringe til skemaet (den liste fra Skolemælk, der viser hvilke elever der skal have hvad) i dag, mor. Jeg VIL ikke have nogen mælk i morgen.” Jeg prøvede at argumentere for at mælk er sundt for børn. At hun skal have noget væske i løbet af dagen.

Der er tre ting i det. For det første kan hun endnu ikke åbne den selv, og derfor kan hun ikke begynde at drikke med det samme, men vente til hun kan få hjælp fra en voksen. For det andet, har hun forstået det sådan, at hun SKAL drikke hele sin mælk og ikke må smide den ud eller gemme den til senere (hvilket naturligvis er forkert, men det er nu engang sådan hun har forstået det). For det tredje må børnene rejse sig og løbe ud og lege når de er færdige med deres frokost. Og hvis man så har både rugbrød og mælk, der skal tygges og synkes, så når man ikke at komme ud og få nogle at lege med i frikvarteret…

Jeg prøvede at sige noget med, at hun jo altid har masser at lege med i SFO om eftermiddagen, så jeg mente da ikke det kunne være så svært at finde en eller flere at lege med i frikvarteret. “Men mor, DU har jo ikke været med i et frikvarter, vel? Du ved ikke hvordan det fungerer? Det ved jeg kun!”. Case closed. Måske vi skal vente med skolemælk til 1. klasse?… Hvad siger I? (Og nej, indlægget er IKKE sponsoreret!!)

skolemælk.dk

Billedet er lånt fra skolemælk.dk

4 thoughts on “Det store skolemælksdilemma

 1. Min yngste har aldrig fået skolemælk, bla. af de årsager du nævner. Og mælk mætter så maden ikke bliver spist… vi er nu på 6. år uden mælk og med kalktilskud i pilleform. Virker for os 🙂 kh. Birgitte

  • Tak Birgitte. Tror også jeg hælder til at fjerne mælken. Og hvis hun ikke drikker den alligevel er det i hvert fald tosset at holde ved.
   Vitaminpiller it is 🙂

 2. Vi havde mælk i starten af 0.klasse, men droppede det efter jul. Hun drak den ikke, og sikkert af de samme grunde som hos jer 😀 så var der et ønske om mælk igen i slut 1.kl. Denne gang bare som kærnemælk – den er nu også droppet. Den blev heller ikke drukket og fyldte for meget i bevidstheden. Jeg tror bare I skal melde det fra igen. Vi andre gider jo heller ikke drikke mælk!!!! Lillebror som skal starte i skole til sommer har mælkeallergi (det giver så andre problematikker ) til gengæld skal vi ikke tage stilling til skolemælken 😉

  • Det er da egentlig utroligt at det er så stort et hit. Hører virkelig ikke mange gode tilbagemeldinger.
   Kærnemælk er bare et pudsigt valg…;)
   Og mælkeallergi er sgu træls!! Øv.
   Kram til jer!!

Kommenter:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s