Det der med børn og mad

Madplaner, et køleskab fuld af grøntsager og alverdens gode intentioner. Al planlægning er på plads og indkøbene bugner af velvilje og sund livsstil. Hver uge lægger jeg en plan for 6-7 dage. Og fordi jeg handler på Nemlig.com gør jeg brug af mange af deres opskrifter og inspiration til ny hverdagsmad. Og jeg kan virkelig godt lide at lave mad. Ofte er det noget jeg ser frem til. Også i hverdagen. Alt det her bliver dog ret ofte forstyrret af børn, der enten ikke gider spise det der står på bordet, ikke vil smage på noget, synes det ser ulækkert ud (eller bare lyder ulækkert når jeg svarer på det uundgåelige spørgsmål kl 17.21: “hvad skal vi have at spise, mor?”).

Jeg indrømmer gerne at jeg bliver temmelig indebrændt over det her… jeg tager det ikke ret pænt mere. Måske er lunten (også her?..) bare brugt op?

Manden er mere overbærende end mig: Så længe de spiser grøntsager og ellers blir mætte, er han godt tilfreds. Jeg er nok en kende mere ambitiøs her… og utålmodig…

For hvornår går det her over?? Jeg har læst et hav af artikler, bøger, lyttet til gode råd og været overbærende. Men helt ærligt: pasta med smør eller ris med ingenting (??!!) er sgu da ikke et måltid!

Skal jeg skubbe mere på? Være mere insisterende på at de skal smage? Skal de inddrages i planlægningen og i madlavningen? (Det skal siges, at jeg har prøvet – men måske godt kunne lokkes til at gøre mere – men interessen rækker til at slå æg ud eller pynte en kage… ikke så nyttigt på en helt almindelig mandag..) Eller skal jeg bare gøre som nu hvor jeg laver mad, stiller frem, og sørger for at der altid er et eller andet de kan lide, og altså ikke presser på? Kommer det så af sig selv?

8 thoughts on “Det der med børn og mad

 1. Been there. Vi gjorde sådan her, og det er endt ok:
  Bliv ved med at lave dejlig mad!
  Sørg for, der altid er noget, der kan glide ned.
  Forlang at de smager, bare lidt, på alting. Én skefuld nu, to til næste år.
  Aldrig skælde ud. Det hjælper ikke.
  Hvis man skal have noget andet end det, der står på bordet SKAL det være noget kedeligt (her var det havregryn med mælk uden sukker). Og man henter det selv.
  Og ikke mindst: lad være med at tage det alt for højtideligt. Leg med det. Munddetektiver – hvad er der i – er sjovt. “Nej, du må ikke få grøntsager” er sjov. Skær pænt eller sjovt ud, og prøv nogle af deres vanvittige idérige af.
  Det skal nok gå. I er fornuftige omkring det – det blir de også 😉.

 2. Det kommer af sig selv. Hos os ville det give bagslag at de SKAL smage. Så vi roser i steder for når de gør og siger “okay, du kan smage det en anden dag” hvis de ikke vil.

  De har ofte kun spist pasta eller ris eller røræg til aftensmad, hvis de overhovedet har villet have noget…. I dag spurgte min store om han måtte få noget salat. Øh ja! du må gerne få noget af grønkålssalaten, som han så næsten spise det hele af.

  Det kommer.

 3. Jeg synes ikke du skal gøre et stort nummer udaf det- hverken på den ene eller den anden måde. Nyd den dejlige mad du har lavet sammen med din mand i en rar stemning og træk på skulderen af deres udbrud om maden. Sørg for at der er lidt at vælge imellem på bordet men lad være med at hoppe og springe for at stille dem tilfreds. Der er det der er på bordet. Jeg tror deter vigtigt ikke at køre en stemning eller et problem op. De dør ikke af sult eler fejlernæring

 4. Endelig ikke presse. Måltider skal være hyggelige. Jeg er desværre selv ret kræsen og mad er for mig bare noget man spiser for at overleve. Vores måltider den gang jeg var barn var nemlig ikke hyggelige.
  Og da jeg samtidig er sensitiv (dog i mild grad), så kan konsistens og smag være meget overvældende for mig.
  Så mit råd til dig er (lidt i tråd med de andre): forsæt med at lave din dejlige mad. Sørg dog for at der er en ting du ved de kan lide. Lad dem smage, men uden at tvinge dem. Og ja, så er det en god ide at lade børnene være med i madlavningen. Så kan børnene se hvad det er I laver. Og husk at de fleste børn gerne vil se hvad det er de spiser, så sammenblandede retter er sjældent i høj kurs.

Kommenter:

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s